Veel gestelde vragen over mediation

Mediation houdt in dat met begeleiding van een onafhankelijke MfN register mediator gezocht wordt naar een oplossing voor een geschil. Bij Marble zijn zowel Thijs als Simon MfN register mediator. Naast MfN register mediator zijn zij advocaat en gespecialiseerd in het arbeidsrecht.  Deze specifieke kennis is van toegevoegde waarde in mediations en wij richten ons daarom als MfN register mediator uitsluitend op arbeidsrechtelijke kwesties.

Wat is het doel van mediation?
Mediation heeft als doel een oplossing te vinden voor wat partijen verdeeld houdt. Welke vorm die oplossing heeft, is aan partijen zelf. In arbeidsrechtelijke kwesties kan dit bijvoorbeeld een voortzetting van het dienstverband zijn, waarbij concrete werkafspraken worden gemaakt. Het kan ook een exit mediation zijn waarbij partijen uiteindelijk een vaststellingsovereenkomst sluiten waarmee de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd.

Vertrouwelijkheid & vrijwilligheid
Wellicht het belangrijkste kenmerk en voordeel van mediation is de vertrouwelijkheid. Dat betekent dat alles dat gedurende de mediation wordt gezegd of gedeeld vertrouwelijk is en niet ‘gebruikt’ kan worden na afloop van de mediation. Het voordeel daarvan is dat partijen vrijuit kunnen spreken.

Een ander kenmerk van mediation is dat partijen vrijwillig deelnemen. Zij kunnen niet gedwongen worden. Ook kunnen partijen op iedere moment besluiten de mediation te beëindigen. Dat betekent niet dat mediation vrijblijvend is. Van partijen wordt commitment verlangd.

Hoe verloopt mediation?
De mediation start met een intake van de afzonderlijke partijen. Dat kan telefonisch, maar ook bij ons op kantoor. Vervolgens wordt per e-mail een aantal documenten gestuurd, waaronder de mediationovereenkomst. Hierin staan de basisafspraken voor het mediationproces.

Na de intake volgt de eerste gezamenlijke bijeenkomst. Hierbij zijn beide partijen aanwezig, soms in aanwezigheid van advocaten. Gedurende de bijeenkomst kan het ook nuttig zijn als partijen afzonderlijk met de mediator spreken. Als er afspraken worden gemaakt, dan zijn deze pas geldig zodra deze in een schriftelijke overeenkomst zijn vastgelegd.

Mediation in Amsterdam?
Uitgangspunt is dat een mediation op ‘neutraal’ terrein plaats vindt. Veelal is dat bij ons op kantoor in Spaces Amstel in Amsterdam. Een andere locatie is ook mogelijk, mits beide partijen daarmee instemmen.

Wat kost mediation?
Mediators hanteren hun eigen tarieven. Ons tarief is € 225 ex btw per uur.

Hoeveel tijd kost mediation?
Hoeveel tijd een mediation kost, verschilt per geval. Gemiddeld zijn in ieder geval twee bijeenkomsten nodig om tot een oplossing te komen. De bijeenkomsten duren meestal twee à drie uur. Vanzelfsprekend zijn hierover afspraken te maken.

Mediation en ziekte?
Niet zelden adviseert een bedrijfsarts mediation als sprake is van ziekte in combinatie met een verstoorde arbeidsverhouding. In veel van de door ons begeleidde mediations speelt ziekte dan ook een rol.

Mediation en corona
Vanzelfsprekend houden wij rekening met de beperkingen rondom corona (COVID-19). Voor fysieke bijeenkomsten hebben we een grotere ruimte beschikbaar waar we voldoende afstand kunnen waarborgen. Als alternatief is mediation zonder fysieke bijeenkomst mogelijk, bijvoorbeeld via een videocall, maar ook andere mogelijkheden zijn denkbaar.

Klik hier om de Veelgestelde vragen over mediaton te downloaden.